Ceny cukru w Polsce coraz wyższe

ceny cukru

ceny cukruW Polsce zaczyna brakować cukru, dlatego też na sklepowych pułkach, cena ok. 5-6 zł za kilogram cukru nie powinna już nikogo dziwić – przynajmniej w tym roku. Ale czy tak będzie i w następnych latach?

Według najnowszych prognoz i spekulacji, ceny cukru mogą wzrosnąć jeszcze bardziej. Ale zastanówmy się, dlaczego ceny cukru w tak krótkim czasie wzrosły tak drastycznie? Otóż przyczyny mogą być trzy.

Pierwsza przyczyna to klęski żywiołowe w Polsce, a także na całym świecie. Liczne powodzie, pożary, miały znaczący wpływ na nieurodzaj i zniszczenia, które przyczyniły się do zmniejszenia produkcji tego surowca żywnościowego. Drugą przyczyną mogą być obecne zamieszki w Afryce i licznych krajach arabskich. Sytuacja ta przekłada się na wzrost cen żywności (nie tylko cukru) na całym świecie. Trzecią przyczyną, najistotniejszą według opinii publicznej, mającą wpływ na wysokie ceny cukru, są limity, które nakłada na Polskę Unią Europejska. Chodzi o to, że Polska może produkować więcej cukru i tym samym łagodzić wzrost cen, natomiast unijne limity produkcji na to nie pozwalają.

Pozostaje nam mieć nadzieję, że ceny cukru wrócą w niedługim czasie do pierwotnego pułapu, a ogólne ceny żywności w Polsce nie będą wzrastać.

Related Topics
Author
By
@
Related Posts

Ceny cukru w Polsce coraz wyższe

ceny cukru 1st Marzec, 2011

ceny cukruW Polsce zaczyna brakować cukru, dlatego też na sklepowych pułkach, cena ok. 5-6 zł za kilogram cukru nie powinna już nikogo dziwić – przynajmniej w tym roku. Ale czy tak będzie i w następnych latach?

Według najnowszych prognoz i spekulacji, ceny cukru mogą wzrosnąć jeszcze bardziej. Ale zastanówmy się, dlaczego ceny cukru w tak krótkim czasie wzrosły tak drastycznie? Otóż przyczyny mogą być trzy.

Pierwsza przyczyna to klęski żywiołowe w Polsce, a także na całym świecie. Liczne powodzie, pożary, miały znaczący wpływ na nieurodzaj i zniszczenia, które przyczyniły się do zmniejszenia produkcji tego surowca żywnościowego. Drugą przyczyną mogą być obecne zamieszki w Afryce i licznych krajach arabskich. Sytuacja ta przekłada się na wzrost cen żywności (nie tylko cukru) na całym świecie. Trzecią przyczyną, najistotniejszą według opinii publicznej, mającą wpływ na wysokie ceny cukru, są limity, które nakłada na Polskę Unią Europejska. Chodzi o to, że Polska może produkować więcej cukru i tym samym łagodzić wzrost cen, natomiast unijne limity produkcji na to nie pozwalają.

Pozostaje nam mieć nadzieję, że ceny cukru wrócą w niedługim czasie do pierwotnego pułapu, a ogólne ceny żywności w Polsce nie będą wzrastać.

By
@
backtotop