Oleskie masło z tradycją

masło

masłoCzteromilionowa kostka zeszła z taśmy. Masło z mleczarni w Oleśnie, którą zarządzają rolnicy, robi furorę. Bo jak zapewniają – to masło na setkę. 100 procent masła w maśle. A receptura pochodzi sprzed 100 lat.

Do starej, ale spełniającej unijne wymogi mleczarni w Oleśnie surowiec, czyli mleko, dostarcza tylko stu rolników z powiatu oleskiego. Masło produkowane jest według szczególnie chronionej receptury. To największa tajemnica spółdzielni.

Przez lata masło sprzedawano pod ogólnokrajową nazwą. Smakosze jednak szukali tego wyprodukowanego w Oleśnie. Postanowiono wiec nadać mu nazwę i mimo, że jest nieco droższe, rozchodzi się jak…masło na cieple bułeczki. Każdego tygodnia z półek znika 40 tysięcy kostek.

Oleskie masło znalazło się w plebiscycie na markę Opolszczyzny, czyli produkt najwyższej jakości. Stało się już produktem poszukiwanym. I niestety na rynku nie pojawi się go więcej. Nie będzie też go łatwo kupić. Bo mleczarze z Olesna wytwarzają go tylko tyle, ile mają surowca. Do końca roku z taśmy ma zejść pięciomilionowa kostka.

Źródło: tvp.pl (Opole)

(Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu)

Related Topics
Author
By
@
Related Posts

Oleskie masło z tradycją

masło 2nd Marzec, 2011

masłoCzteromilionowa kostka zeszła z taśmy. Masło z mleczarni w Oleśnie, którą zarządzają rolnicy, robi furorę. Bo jak zapewniają – to masło na setkę. 100 procent masła w maśle. A receptura pochodzi sprzed 100 lat.

Do starej, ale spełniającej unijne wymogi mleczarni w Oleśnie surowiec, czyli mleko, dostarcza tylko stu rolników z powiatu oleskiego. Masło produkowane jest według szczególnie chronionej receptury. To największa tajemnica spółdzielni.

Przez lata masło sprzedawano pod ogólnokrajową nazwą. Smakosze jednak szukali tego wyprodukowanego w Oleśnie. Postanowiono wiec nadać mu nazwę i mimo, że jest nieco droższe, rozchodzi się jak…masło na cieple bułeczki. Każdego tygodnia z półek znika 40 tysięcy kostek.

Oleskie masło znalazło się w plebiscycie na markę Opolszczyzny, czyli produkt najwyższej jakości. Stało się już produktem poszukiwanym. I niestety na rynku nie pojawi się go więcej. Nie będzie też go łatwo kupić. Bo mleczarze z Olesna wytwarzają go tylko tyle, ile mają surowca. Do końca roku z taśmy ma zejść pięciomilionowa kostka.

Źródło: tvp.pl (Opole)

(Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu)

By
@
backtotop